V soboto, 14. junija, je v Polhovem Gradcu potekala prva delavnica peke napolitanske pice, ki je nastala kot izobraževalni dodatek lokalnemu dogajanju. Kljub temu da se je na delavnico uradno prijavilo 15 ljudi, je zanimanje preseglo vsa pričakovanja, saj se je dogodka skupaj udeležilo med 30 in 40 obiskovalcev – tako iz domače občine kot tudi iz Ljubljane in Poljanske doline.
Udeležence sta v skrivnosti priprave prave napolitanske pice uvedla izkušena picopeka Boštjan Zorc in Miha Zdešar, znana po odličnih picah na vikendu Dvorskih pic. Pod njunim strokovnim vodstvom so se udeleženci postopoma spoznavali s celotnim procesom priprave: od gnetenja in vzhajanja testa, pravilnega zmečkanja pelatov z rokami in začinjanja, pa do raztegovanja testa, enakomernega oblaganja sestavin in prenosa na lopar ter končne peke v peči.
Posebno pozornost sta mojstra namenila tudi pomembnim detajlom, kot je odstranjevanje odvečne moke z dna testa, saj ta lahko pokvari okus pice. Tako so udeleženci ne le pekli pice, temveč se tudi učili tehnik, ki pripomorejo k boljšemu končnemu rezultatu.
Dogodek se je zaključil s tekmovanjem za najboljšo pico. Med vsemi okusnimi kreacijami je s svojo izvirno in odlično pripravljeno pico prepričala Marjana Smrkolj, ki je osvojila zmago in navdušila vse prisotne.
Delavnica je nastala iz želje, da se tudi v lokalnem okolju ponudi priložnost za izobraževanje, kulinarično ustvarjanje in prijetno druženje. Organizatorji pravijo, da je dogodek presegel vsa pričakovanja.
M.D.
Foto: TD Polhov Gradec