V vrtcu spet zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrku

Letos smo se ob koncu tedna slovenske hrane, ki poteka vsak tretji teden v novembru, ponovno posladkali s tradicionalnim zajtrkom. Kruh z maslom in medom, mleko in jabolka so za zajtrk dobili vsi otroci slovenskih vrtcev in šol.

Tudi v vrtcu Horjul smo spoznavali pomembnost domače hrane in zajtrka ter kje dobimo sestavine zanj oz. kako jih pridelamo.

V skupini Pikapolonice so se pogovarjali o mleku in medu. Mleko so spoznavali preko knjige Bela pot, sličic in fotografij (kdo vse daje mleko, katere mlečne izdelke poznamo, kozmetika iz mleka). Ogledali so si posnetke molže in se tudi sami preizkusili na “umetni kravici”. Med in čebele so spoznavali preko različnih zgodb (Čebeljčnjaček, Čudežna skleda medu idr.), brošur, plakatov, pogovora. Če jim bo uspelo, se bodo v tem tednu odpravili še do kmetije. 

Skupino Metuljev je nekaj dni pred zajtrkom obiskala mama enega od otrok, ki peče z drožmi. Skupaj so zamesili kruh, ga dan pred zajtrkom okrasili in spekli. V petek so tako imeli prav poseben obrok – z izdelkom, ki so ga pripravili sami. Zaradi truda je bil seveda še posebej okusen in ostalo ni niti drobtinice.

Ob koncu tedna v času zajtrka so nas po skupinah obiskali čebelarji, z njimi pa je priletela tudi maskota, čebela Sivka. Pokazali so nam zaščitna pokrivala, ki jih uporabljajo, povedali nekaj zanimivosti ter nam za pokušino pustili več vrst medu. Vsaki skupini so prinesli tudi čebelji vosek, iz katerega smo skupaj z otroki izdelali prijetno dišeče svečke.

Ob tem se zahvaljujemo čebelarjem Čebelarskega društva Dolomiti za obisk in prijazna darila, čebelam za med, ki nam je posladkal dan, kravam za okusno maslo in mleko ter pridnim rokam, ki so spekle dragoceni kruh. Naša izbira je slovenska hrana!

 

K. Ž.