Novosti pri razstavi Čipka in okus časa

V soboto 7. junija je bilo v Pograjski graščini odprtje razstave Klekljarskega društva Polhov Gradec, ki je povezala tri na videz nezdružljive značilnosti našega območja: sir, kruh in čipke, a poudarek je bil tudi na žlahtni kapljici – na vinu. Naslov razstave je to celovito nakazoval: Čipka in okus časa, izdelano z ljubeznijo. Razstava je bila enodnevna in je bila novost med dosedanjimi klekljarskimi razstavami, ker so bile čipkam pridružene degustacije, pokušnja vina in sira, brez kruha pa seveda ne gre. Izdelke je bilo mogoče tudi kupiti. Čipke, drobni izdelki polhograjskih klekljaric, so bile domiselno pripete na darilnih vrečkah, v katerih se je skrival kruh ali pa steklenica. 
V prvem delu prireditve sta predstavnika podjetja Sirarstvo Orešnik Irena Orešnik iz Šentjošta in vinarstva Božidar Zajc iz Studenca na Dolenjskem predstavila delovanje svojega podjetja. Oba sta poudarjala izhajanje iz krajevnih posebnosti. K domačnosti razpoloženja je prispevalo tudi ubrano petje dekliškega pevskega zbora Vešče, končalo pa se je z zahvalami številnim sodelujočim. 
Zamisel, priprava in scenarij dogodka je bilo delo Mirjam Gremes, ki je del celotne prireditve vodila iz ZDA, kjer sicer živi in dela.  Pri tem je bilo nepogrešljivo tudi sodelovanje podpredsednice klekljarskega društva Tatjane Trontelj. Večer je ob spretnem povezovanju Mirjam Gremes in sproščenem klepetu navzočih minil v veselem razpoloženju.

Milka Bokal

Pripis k fotografiji: S čipkami okrašene darilne vrečke na razstavi Čipka in okus časa. Foto: Mirjam Gremes.