Zeliščni piknik na Župnijskem vrtu

V mesecu oktobru smo se otroci in strokovni delavki skupine Zvezdice iz Župnijskega vrtca odločili, da bomo imeli na en lep sončni petek zeliščni piknik. O zeliščih smo se namreč pogovarjali že lansko šolsko leto. Mala čarovnica Lenčka nam je pomagala, da smo spoznali veliko novih zelišč. Takrat smo jih na naš vrtčevski vrt zasadili kar nekaj, katera smo lahko sedaj uporabili za jedačo in pijačo. Najprej smo zelišča nabrali, jih oprali, pregledali in narezali oziroma nastrigli. Ker se je na vrtu razraslo največ mete, smo jo uporabili za sirup in še za sladico. Sirupa smo se lotili najprej, ker je trajalo nekaj dni, da smo ga pripravili. Nato smo se lotili še zeliščnih mafinov, ki so bili zelo okusni. Za mafine smo uporabili kar smo imeli na vrtu; meto, drobnjak, peteršilj…. Zelišča smo sesekljali na drobne koščke, po receptu zmešali sestavine ter dali peči. Nazadnje smo se lotili še čokolade z meto. Priprava je bila enostavna. Nekaj čokolade smo stopili nad ognjem in vanjo vmešali drobne koščke mete. Nato smo še vročo vlili v modelčke za mafine in pustili do naslednjega dne, da se strdi. Ko smo imeli vse pripravljeno, smo vzeli samo še, kot se za vsak piknik spodobi, košarico in odejo ter se odpravili na naš Župnijski vrt. Da pa smo se ob dobrotah, ki smo jih pripravili  v prejšnjih dneh, zelo zabavali, je vsak otrok prinesel s seboj (na listku ali  v spominu) en otroški vic. Vseh vam ne moremo napisati, lahko vam pa tistega, ob katerem smo se najbolj nasmejali: ”Slon in miška hodita po puščavi, miš ves čas v slonovi senci in se enkrat oglasi: če ti bo prevroče, se lahko pa malo zamenjava.” Tudi vam svetujemo, da si najdete  humorno družbo in se kdaj pa kdaj odpravite kam na lepše na piknik. Hrana in pijača imata takrat čisto drugačen okus! Za konec pa vam prilagamo še recept za zeliščne mafine.

Lep pozdrav od skupine Zvezdice iz Župnijskega vrtca.

SIRNI ZELIŠČNI MAFINI (za 12 mafinov):

          2 lončka moke, 2 žlički pecilnega praška,

          žlička soli, ščepec popra,

          lonček naribane mocarele,

          lonček svežih sesekljanih zelišč,

          jajce, 2 žlici olja,

          1,5 lončka mleka,

          2 žlici naribanega parmezana.

Vse skupaj zmešamo in damo v pečico za 25 – 30 minut na 180 stopinj Celzija. Dober tek!

 

                                                                                                      Zapisala vzgojiteljica Kristina Učakar