Dnevi sadja in zelenjave v vrtcu

Jesen je čas, ko so dnevi vse krajši in hladnejši, a sončni žarki zato vse slajši in toplejši. Vrtovi in sadovnjaki so polni pridelkov, ki jih v tem času skrbno pobiramo in pripravljamo ozimnico za hladnejše mesece, ki so pred nami. V vrtcu Horjul smo v mesecu septembru obeleževali sadno-zelenjavne dneve. Otroci so se spoznavanja sadja in zelenjave lotili z vsemi svojimi čutili. Posamezne sadeže so si ogledovali, jih tipali, vonjali in okušali, po svojih zmožnostih so jih prepoznavali in poimenovali, jih umeščali med sadje oz. zelenjavo ipd. Pogovarjali smo se o tem, kje in kako posamezno vrsto sadja in zelenjave pridelujemo, primerjali njihovo obliko, barvo, vonj in trdoto. Pogledali smo tudi v notranjost plodov in spoznavali, kateri imajo peške in kateri koščice. Tematiko sadja in zelenjave smo vpeljali tudi v različne gibalne dejavnosti; v igralnicah in naravi. Otroci so jabolka prepoznavali v vrečah s skritimi predmeti, z vonjanjem pa iskali pare igre spomin.
Otroci so sadje in zelenjavo okušali surovo, s pomočjo vzgojiteljic pa so pripravili tudi mnogo raznovrstnih, zdravih jedi. Najmlajši so iz koščkov sadja in zelenjave oblikovali prave male umetnine na krožnikih: nastajali so smešni obrazi, živali in druge igrive podobe. Otroci so pri tem pokazali veliko veselja in na koncu svoje pisane stvaritve z veseljem pojedli. Nekoliko starejši otroci so pri pripravi jedi pokazali veliko samostojnosti in kuharskih spretnosti. Skupaj z vzgojiteljicami so pripravili pečeno zelenjavo (paprike, bučkin čips, čebulo, rdečo peso), solato tzatziki, zdrave pice in zelenjavne narastke. Pripravili so tudi pisana sadna nabodala, korenčkov sok, smuti, kolačke s sadjem ter pito z jabolki in korenjem. S pomočjo sušilnika za sadje so posušili jabolka, hruške in banane. Vzgojiteljice opažamo, da otroke njihovo sodelovanje pri pripravi posameznih obrokov še dodatno spodbudi k okušanju sadno-zelenjavnih jedi in spoznavanju novih okusov.

Na temo sadja in zelenjave so otroci tudi veliko ustvarjali. Risali so z voščenkami in slikali s tempera barvami, manjkale niso niti naravne barve iz korenja in rdeče pese. Jabolka in hruške so uporabili za pečatnike in z njimi odtiskovali, iz koruznih zrn so izdelali čudovite ropotulje. Nastala je tudi krasna buča velikanka iz papirja. Dneve sadja in zelenjave smo še dodatno popestrili s prepevanjem pesmi, z bansi in z branjem zgodb (Repa velikanka, Zelenjavci, Zelo lačna gosenica, Moja dišeča knjiga, vonji in barve – Sadje, Posladkaj se, miška, Zelenjavni vrt gospoda Volka idr.).

Staršem in kuhinjskemu osebju VVE Horjul se prijazno zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje pri izvedbi sadno-zelenjavnih dni.

Špela Malovrh