10. obletnica Dežele zelišč

Margita Vehar je za številne obiskovalce na letošnjem dnevu odprtih vrat pripravila poučno tematiko; od semena, vzgoje sadik, pridelave do končnega izdelka. In tokrat ji je ob strani stal njen partner v življenju in v delu, saj Milan Kalan je z zelišči obdan že trideset let in tokrat je presenetil obiskovalce s predstavitvijo svoje knjige Pridelava zdravilnih zelišč in dišavnic.

Jin in jang ali v dvoje gre lažje …

Dišeča zgodba Milana Kalana in zeliščne kmetije Kalan z vasice Kalobja v občini Šentjur se je začela pred tridesetimi leti, ko so svoje sanje začeli spreminjati v poklic. Na svoja polja so namesto kmetijskih pridelkov posadili zdravilne in aromatične rastline. Sprva je bilo zelo težko, saj ni bilo izkušenj, interneta in tudi literature iz pridelave zdravilnih rastlin in dišavnic v Sloveniji ni bilo. Vse stvari so morali preizkusiti na lastni koži. In da neprecenljiva znanja ne potonejo v pozabo, se je Milan odločil, da mlajšim pridelovalcem zapusti svoje bogate izkušnje v obliki knjige, kakršno je sam ves čas svojega razvoja zelo pogrešal. Pisan je s preprostimi besedami, da je razumljiv tudi popolnim laikom. Partnerka Margita iz Dežele zelišč ga je opogumila, da je priročnik zaključil in natisnil. V priročniku so opisane najpogosteje pridelovane rastline pri nas; kdaj, kako in zakaj se pridelujejo. Povzete so teme, ki so podlaga za opravljanje NPK zeliščar – pridelovalec. Kdaj rastline sejemo ali sadimo, s kakšno vrstno in medvrstno razdaljo, kako in v kakšni zemlji to izvedemo, kako vzdržujemo nasade čez leto in kako izvedemo žetev. S kakšnimi boleznimi in škodljivci se lahko srečujemo bodisi na polju ali v skladišču. Kako zelišča posušimo in kakšen odstotek osušitve je pri posameznih rastlinah. Nenazadnje pa še, zakaj vse se te rastline uporabljajo. Izkušnje so ga pripeljale do spoznanja, da je pri zdravljenju z zelišči potreben celovit pristop, pri katerem so nepogrešljive zelo kakovostne zdravilne rastline.

Obiskovalci so se na vrtu Dežele zelišč, kjer je od lani zrasla tudi manjša lesena vrtna hiška, na lastne oči prepričali, kako se prideluje lastna semena, vzgaja sadike ter pridelke predeluje v učinkovite in kvalitetne izdelke. Zelišča rastejo urejeno v nasadih, skrbno negovana in porezana. Na njena vrtova z zelišči, eden je tudi na polhkovem razgledišču nad trgovino, ne sodi nikakršno sredstvo za tretiranje, vsa priprava je ekološka. Margita je v postopku certificiranja pridelave in predelave s certifikatom EKO. Med obiskovalci je bilo tudi nekaj otrok in prav je tako, naj vidijo, da se kljub zdravstvenim oviram lahko preživi z delom svojih rok.

Ob vodenju skozi dišeče poti vrtov je Margita obiskovalcem predstavila zdravilne in aromatične rastline ter njihov pomen za naše zdravje. Dolgoletne izkušnje in ljubezen do zelišč se je odražala ob navdušenju gostov, ki so se na koncu lahko posedli in pomalicali – poizkusili so zelišča v obliki namazov in prigrizkov.

Seveda bi težko obdelovala posestvo sama, zahvala gre tudi partnerju Milanu, ki je bil letos res gost dneva. Vse je pridelano, pobrano in predelano ročno, kar je videti tudi na izdelkih dobavljivih v lokalnih trgovinah. Lahko jih pa ob res poučni razlagi kupite pri Margiti, margitav@gmail.com,0 041 788-175 in si ogledate še darilne aranžmaje pripravljene za poslovna in rojstnodnevna darila, ali pa pokličete za ogled in strokovno vodenje po posestvu Dežele zelišč.

Naj bo lokalno res idealno ter koristno za naše zdravje. Zdravje nam raste pred nosom!

Sebastjan Vehar