Okrogla miza o lokalni hrani kot temelju trajnostnega razvoja občine Dobrova – Polhov Gradec

V četrtek, 13. novembra, je v prostorih Kulturnega doma Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu potekalo srečanje Društva za razvoj občine Dobrova Polhov Gradec »Za ljudi, od ljudi,« namenjeno razpravi o vlogi lokalne hrane pri trajnostnem razvoju občine. Dogodek je združil predstavnike šol, zadrug, lokalnih pridelovalcev ter občine, ki so skupaj iskali rešitve za krepitev kratkih dobavnih verig in vključevanje lokalno pridelane hrane v javne institucije.

Okroglo mizo je vodil Matej Avbelj, gostje večera pa so bile Irena Orešnik iz sirarstva Orešnik, ter ravnateljici OŠ Dobrova, ga. Sonja Bregar Mazzini in OŠ Polhov Gradec, ga. Ilinka Kucler. Pridružili so se tudi predstavniki KZ Dolomiti in KZ Loške kmetijske zadruge in župan Jure Dolinar kot podpornik in pobudnik omenjen teme.

Udeleženci so ugotavljali, da obstoječi sistem javnih naročil ne omogoča učinkovitega vključevanja lokalnih pridelovalcev, saj šole trenutno naročajo v enem velikem sklopu, kar daje prednost velikim distributerjem. Rešitev vidijo v vzpostavitvi skupnega naročanja obeh šol, razdelitvi živil v smiselne sklope ter uporabi meril, ki bi ustrezno vrednotila lokalno poreklo in kratko oskrbovalno verigo. Pri tem bi ključna vloga pripadla zadrugam, ki bi prevzele logistiko, konsolidacijo ponudbe in zagotavljanje stalnih količin za šole.

Šoli bi morali za učinkovito načrtovanje pripraviti sezonsko prilagojene jedilnike ter podatke o količinah živil. Kmetom pa bi bilo treba preko zadrug zagotoviti reden in predvidljiv odjem, jasne pogodbe ter spoštovanje plačilnih rokov.

Na srečanju so izpostavili tudi potencial občine Dobrova – Polhov Gradec, ki je zaradi bližine Ljubljane privlačno območje za razvoj lokalne prehranske oskrbe. Med pobudami je izstopal predlog ministrstvu, da se za manjše pridelovalce poenostavi prodaja predelanih izdelkov brez dodatnih administrativnih bremen.

Dogodek je odprl pomemben dialog med ključnimi deležniki in nakazal konkretne korake k stabilnejši, bolj povezani in trajnostni lokalni prehranski verigi v občini.

M.D.

Foto: J.D.